Бум на водорасли направи отровна водата в Охайо

Близо 400 000 души в щата Охайо останаха без питейна вода през уикенда, след като местната управа издаде нареждане да не се пие вода от чешмата заради опасни нива на токсин, който се произвежда от цветовете на водорасли.

„Не пийте водата,“обяви Мелани Амато, говорител на местната служба по здравеопазването. „Можете да се къпете с нея, да плувате, но не се опитвайте да я поглъщате. Това означава, че не бива да миете съдовете за хранене с нея. Можете да си миете зъбите, стига да не поглъщате водата, но ние препоръчваме използването на бутилирана вода за целта“.

Забраната бе оповестена в 2:00 ч. в събота сутринта.

algaebloomtoledo1
Водораслите в езерото Ери стават толкова много, че водата заприличва на супа от грах. Снимка: Jeff Reutter / Ohio Sea Grant and Stone Laboratory

Токсинът Микроцистин се произвежда от цъфтежа на водораслите, които са огромен и и нарастващ проблем в езерото Ери – източникът на питейна вода на Толедо. Микроцистинът може да предизвика гадене, повръщане и увреждане на черния дроб, ако бъде погълнат. Известни са случаи на убити кучета и животни след пиене на замърсена вода. Кожният контакт с токсина също може да бъде опасен, защото може да предизвика дразнене и обриви.

Цъфтежът на водораслите в езерото Ери е нещо все по-често през последните години. Случва се обикновено през лятото.

Потенциално опасният цъфтеж на водораслите или бързото увеличаване на концентрацията на водораслите във водата се причинява от високото съдържание на азот и фосфор. Тези вещества се озовават във водата заради оттока от прекомерно наторени ниви и ливади или от неправилно функциониране на септични системи, както и от химикалите в животновъдни ферми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*