Художник създава разноцветно дърво, на което растат 40 вида плодове

Дали това е екологично, антиекологично или напълно откачено, и дали природата ще ни накаже за подобни експерименти,драгият читател нека прецени сам.

Един проект на художника Сам Ван Акен има за цел да впечатли любителите на плодове и градинарите със създаването на дърво, на което растат 40 вида плодове! Дървото е модифицирано до този неузнаваем вид чрез присаждане.

tree-of-40-fruit-6

tree-of-40-fruit-7Ван Акен започнал своя проект „Дървото на 40-те плода“ през 2008 г. и оттогава присажда различни видове дървета и разработва процеса. Художникът наскоро завърши проект, наречен „Еден“, в който присаждаше зеленчуци и цветя и му бе предложена извънредна възможност да проектира цяла овощна градина по този начин. „В крайна сметка финансирането за тази овощна градина пропадна,“ казва художникът. Той решил, че все пак ще я направи – само че… върху едно дърво.

За процеса на присаждане художникът събирал филизи (млади издънки или резници) от най-различни дървета. След подходящо оразмеряване те бивали привързвани към дървото, за да „врастнат“ в неговите клони.

Сред плодовете, които Ван Акен е използвал, за да създаде своето шарено дърво, има праскови, сливи, кайсии, нектарини и череши. Художникът казва, че проектът му цели да „отвори очите“ за големия брой костилкови плодове, които хората познават, но не използват.

tree-of-40-fruit-1

„С развитието на проекта открих, че има стотици, ако не и хиляди различни сортове костилкови плодове – в сравнение с три или четири разновидности, които човек може да намери в местния плод-зеленчук – и осъзнах, че мога да използвам „Дървото на 40-те плода“ като средство за запазване на тези сортове“.

През пролетта дървото цъфти в пъстри тонове на розово, червено и бяло. Всеки цвят ражда своя вид и сорт плодове през лятото.

 

tree-of-40-fruit

Снимки: Сам Ван Акен

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*