Соларният самолет ще изличи оправданията на тема слънчева енергия

Ако един самолет е в състояние да лети ден и нощ само със силата на соларната енергия, то никой няма да може вече да се оправдава, че е невъзможно колите и компютрите да работят само със силата на слънцето. Така смята Бертран Пикар, шеф на Solar Impulse, която в началото на април вдигна във въздуха първия в света соларен самолет.

Самолетът със соларно захранване, проектиран да лети денонощно без гориво и без вредни емисии, успешно направи първия си тестов полет над Швейцария на 7 април. Машината с 12 000 соларни клетки в крилата си летя в продължение на 87 минути при височина 1200 метра. Постижението е резултат от седем години проектиране. Размахът на крилете му е колкото на Airbus A340, а теглото – едва 1600 кг.

Със самолета на Solar Impulse ние искаме да покажем какво може да се постигне в днешно време с възобновяема енергия и технологии, които пестят енергията, – казва Пикар в интервю пред CNN. – Ако един самолет е в състояние да лети ден и нощ без гориво, задвижван само от соларна енергия, то никой няма да може да си позволи вече да твърди, че е невъзможно да използваме тази технология за моторни превозни средства, отопление и охлаждане или пък компютри.“

Пикар не се ангажира с категорично мнение кога соларните самолети ще могат да станат масов транспорт. Той обаче прави паралел с днешната авиация: „Линдберг е направил своя първи полет над Атлантика през 1927; той бил съвсем само в самолет, чиято тежест е представлявала преди всичко гориво. Никой тогава не е можел да си представи, че стотици пътници ще могат да кръстосват океана с такова устройство и то само няколко години по-късно.“

Самолетът на Solar Impulse тежи колкото лека кола и има място само за един човек. Преобладаващата част от теглото на машината представлява батерии, съхраняващи енергията от соларните клетки върху крилете.

Пикар посочва и още една слабост на конструирания от фирмата му самолет, която трябва да се преодолее. За да лети успешно, устройството се нуждае от силна слънчева светлина и не може да натрупа достатъчно енергия, ако е облачно. Затова трябва да се избягват полети в лошо време, още повече гигантският размах на крилете и леката конструкция не търпят големи турбуленции.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*