Мистериозно ново езеро се появи сред пустинята в Тунис!

Тунис предлага много интересни и почти „извънземни“ гледки и пейзажи. Това е страната, където са снимани четири от филмите от поредицата „Междузвездни войни“ – те са заснети в южната част на страната (Тунис има главната роля на планетата Татуин). Сега обаче в допълнение към Атласките планини и пустинята Сахара малката република има и друга туристическа атракция – новородено пустинно езеро.

Открито е от овчари миналия месец в средата на тунизийската пустиня. Учените нямат никакво официално обяснение за внезапното му появяване. Някои геолози предполагат, че може би сеизмичната активност в региона е разместила естествения воден хоризонт в района и е изтласкала част от водата към повърхността. Други не са съгласни.

tunisia-mystery-lake-660x440

Властите са изчислили, че езерото надхвърля един хектар площ. Дълбочината от 10 до 18 метра. Това означава общ обем вода от един милион кубически метра – „течно злато“ за пустинната държава.

Наречено от местните хора „Лак де Гафса“, езерото привлича все повече хора и край брега му вече има импровизиран плаж. Властите предупредиха, че водата, която е избликнала в тюркоазено-зелени цветове и след това е станала тъмнозелена заради водораслите, може да е радиоактивна. Това обаче не спира посетителите, жадни да се охладят в 40-градусовата жега. Хората пуват, гмуркат се, цамбуркат и се носят върху надуваеми дюшеци по повърхността.

„Някои казват, че това е чудо, а други го наричат проклятие,“ коментира журналистът Лакхдар Суид пред France 24.

lake-desert-tunisia-660x495

Местната служба по обществена сигурност предупреди тунизийците, че водите може да са замърсени или дори канцерогенни, но все още няма официална забрана за плуване. „Това езеро се намира в район, богат на фосфатни отлагания, които понякога оставят утайка, кяото е силно радиоактивна…В първите няколко дни водата бе кристално чиста, тюркоазено синя, а сега е зелена и пълна с водорасли. Това означава, че не се филтрира и лесно може да бъде заразена“, обясни Суид.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*