Норвежки елени се крият от жегата в тунел на магистрала

Норвегия се оказа принудена да затвори основна арктическа магистрала заради елени, които са „нападнали“ тунел на пътя. Животните са се крили там в търсене на спасение от необичайно високите температури.

„Нашият екип по поддръжката направи опит да изгони елените от тунела, но това е безнадеждно – само след няколко часа те пак се връщат“, каза Тор Инге Хеландер, ръководител по поддръжката пред местен вестник.

reindeer-3191

Температурите в района надхвърлиха 22 градуса Целзий в понеделник и не се очаква да спаднат по-рано от петък. Това е едно от най-горещите лета в Норвегия.

Водачите трябва да поемат по обходен селски път, за да заобиколят 2,3-километровия тунел и да достигнат Хамерфест Сталогарго, където се намира единственото съоръжение за втечняване на природен газ в Европа.

„Когато е горещо, елените влизат в тунела, но опитът показва, че те напускат веднага след като навън стане по-студено“, каза Хеландер. „Ние не можем да държим хората там 24 часа в денонощието, за да гонят елени“.

По-рано това лято температурите в региона достигнаха 29 градуса. От май досега те са над обичайното за този период на годината ниво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*