LED „змия“ за велосипедистите им казва колко бързо да карат, за да минат на зелено

Ако живеете и шофирате в София, със сигурност знаете значението на израза „зелена вълна“ и навярно сте изпитвали неудобството на поне една „червена вълна“. Е, в други страни не само че имат истински зелени вълни, но даже са направили светодиодни индикатори за велосипедистите, така че и те да могат да хванат зеленото.

bike-greens

Естествено – в Копенхаген. Този град отдавна се слави като селище, където огромна част от жителите карат велосипеди. Наскоро обаче са въвели и тази иновация. Ако един колоездач кара с 20 км/час, той може да хване „зелена вълна“ и да кара, без да спира. Повечето велосипедисти обаче не разполагат със скоростомер, затова няма как да знаят каква е правилната скорост. За да им е лесно, зелени светодиоди, вградени в пътя край вело-алеята, образуват светлинна „змия“, която подсказва правилната срокост. Хващайки светлинната вълна, велосипедистът може да разчита, че ще хване и зелените светофари.

Не е ли невероятно как един голям град инвестира солидни суми, за да насърчава велосипедния транспорт?! А какъв е резултатът? – Увеличение с 5% до 42% дял на вело-пътуванията от общия трафик в града – и много по-малко коли!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*