First Solar с нов световен рекорд за тънкослойни PV клетки: 21% ефективност

Series-3-Black-Plus
Снимка: First Solar

Соларна клетка на производителя First Solar постигна рекордна ефективност на преобразуването на светлината в електричество в развойното съоръжение на фирмата в Охайо, САЩ.

First Solar е произвела фотоволтаична клетка с 21% ефективноств научно-изследователския си център в Охайо и постижението е сертифицирано от фотоволтаична лаборатория на центуъра за технологии и приложения Newport Corporation.

Това е нов световен рекорд не само за клетките от кадмиев телурид, но и за всички едновъзлови тънкослойни соларни технологии. Рекордът вече е включен в графиката на на-добрите изследователски постиженя на PV клетките в Националната лаборатория на САЩ за възобновяеми енергийни източници (NREL).

Постижението представлява и значително подобрение в сравнение с предишния рекорд на компанията от 20,4% през февруари 2014.Плановете за развитие на фирмата предвиждат постигането на ефективност от 22% на тънкослойните клетки през 2015 г. First Solar казва, че ще постигне това предсрочно.

„Ние току-що започнахме да разкриваме истинския,нереализиран потенциал на кадмиево-телуридните PV клетки“, каза главният технологичен директор на компанията Рафи Гарабедян.

Клетките-рекордьори на фирмата са произведени въз основа на същите производствени процеси и материали, които фирмата използва и за масово производство. В резултат на това First Solar е готова бързо да „прехвърли“ своя научно-изследователски рекорд от лабораторията право в производствения цех. Фирмата обещава да повиши средната ефективност на модулите си до 14% през второто тримесечие на 2014 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*