Пекин прекратява използването на въглища до 2020 г.

През септември Пекин ще забрани продажбите на въглища и използването им в шест основни региона до края на 2020 г. Това е в опит да се намали замърсяването на въздуха, съобщиха китайските държавни медии.

Общинското бюро по опазване на околната среда в Пекин обяви, че областите Донгченг, Ксиченг, Чаоянг, Хайдиан, Фенгтай и Шиджингшан ще спрат да използват въглища и свързаните с тях продукти. Ще бъдат спрени близките въглищни електроцентрали и други съоръжения, работещи на въглища, според Синхуа.

beijing-air-pollution

Електроенергия и природен газ ще заместят въглищата за отопление, готвене и други приложения. Наред с въглищата забраната може да обхване и други горива като мазут, нефтен кокс, гориво от отпадъци, както и някои горива от биомаса.

Според официалната статистика, използването на въглища е свързано с над 25 на сто от потреблението на енергия в столицата през 2012 г.

В момента, замърсяването от въглищните електроцентрали се съчетава със замърсяването от превозни средства и индустриалното производство. Те отговарят за около 72 на сто от фините прахови частици (PM2.5) в градския смог. Сивата „завеса“ трови Пекин и други големи градове в Китай.

Едновременно с това Китай планира програма за възобновяеми енергийни източници, която цели намаляване на въглеродния интензитет на икономиката с до 45 на сто в периода до 2020 г. .

В доклад на Грийнпийс относно ангажиментите, поети за намаляаване на въглеродните емисии в 12 града в Китай, се казва, че ако мерките се приложат пълноценно, това ще намали използването на въглища с 350 милиона тона до 2017 г. и ще редуцира емисиите на CO2 с около 700 милиона тона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*