Япония обмисля санкции за PV проектите без напредък

Фотоволтаичните проекти в Япония, които нямат никакъв прогрес, могат да бъдат санкционирани и да загубят договорите си за преференциална изкупна цена. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI) на Япония отправи предупреждението, като заяви, че 22 проекта ще бъдат разгледани в най-кратък срок заради проблема. Други 330 чакат да бъдат разгледани до края на месеца.

Японският пазар за фотоволтаични системи се нажежи до червено през последните две години, от средата на 2012 насам, след ядрената катастрофа във Фукушима-Дайичи. Данните на METI показват, че общо 65 726 проекта са били одобрени от отдела, отговарящ за щедрите преференциални изкупни тарифи за еко-електричество. Това възлиза на около 37,5 GW нов PV капацитет.

solar-pixabaycom

Въпреки това само 13% от заявените проекти са действително изградени. Те са с общ капацитет почти 9 GW.

Поради липсата на напредък на голям брой соларни проекти много от тях ще бъдат преразгледани от METI. Ще се търси дали те са пристъпили към придобиване на устойчиви терени и закупуване на оборудване.

Проектите, които може да загубят своите договори за преференциални изкупни цени, могат да се окажат 20% или дори 30% от всички одобрени проекти, смятат някои наблюдатели на японския PV пазар.

Освен всичко METI въведе и изискване, според което одобрените проекти имат срок от шест месеца за реализация – от момента на одобрението до осигуряването на земя и съоръжения.

Освен тези проблеми японският фотоволтаичен пазар има и други несгоди, една от които е недостигът на мрежов капацитет. Заради него, според японски пазарни анализатори, 2014 г. и 2015 г. ще бъдат най-пиковите години за новите фотоволтаични инсталации в страната, след което ще има спад през 2017 г. и достигане на най-ниски нива през 2018 г..

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*