Потвърдено: птиците са произвлезли от динозаврите

Скелет на Коелурозавър - по-близък до съвременните птици, отколкото до древните динозаври, Център за динозаврите в Уайоминг, 2006. Снимка: Грег Гьобъл, CC-BY-SA 2.0

Лястовичките и врабчетата, които често хвърчат над главите ни, някога са били динозаври – тази теория беше препотвърдена отново преди броени дни.

Огромни, месоядни динозаври, живеещи на земята, са се превърнали в птици чрез постоянно свиване в продължение на 50 милиона години, обявиха учени от Австралия. Тероподите са се свили няколко десетки пъти, смалявайки се от 163 кг. до 0,8 кг., за да станат птици.

Учените са открили, че тероподите са единствените, които са се смалявали непрекъснато. Скелетите им са се свивали четири пъти по-бързо от тези на другите динозаври, което им помогнало да оцелеят.

Скелет на Коелурозавър - по-близък до съвременните птици, отколкото до древните динозаври, Център за динозаврите в Уайоминг, 2006. Снимка: Грег Гьобъл, CC-BY-SA 2.0
Скелет на Коелурозавър – по-близък до съвременните птици, отколкото до древните динозаври, Център за динозаврите в Уайоминг, 2006. Снимка: Грег Гьобъл, CC-BY-SA 2.0

Предишни проучвания показват, че динозаврите от групата на тероподите, включваща всеизвестните Tyrannosaurus rex и Velociraptor, е трябвало да се смалят в някои отношения в еволюцията си до малки, пъргави летящи.

Промяната на размерите е често срещано явление в еволюцията на динозаврите. Затова научен екип от австралийския университет на Аделаида се опитал да открие дали фрапиращата промяна на размерите, свързана с произхода на птиците, е била уникална. Освен това учените искали да измерят степента на еволюция, ползвайки богата база данни.

Авторите използвали сложни аналитични инструменти, разработени от молекулярни биолози, опитвайки се да разберат еволюцията на вирусите, изучавайки отличителните черти на телата на над 1500 динозавъра, закодирани от 120 документирани вида тероподи и първите птици.

Посредством този анализ те са съставили детайлно родословно дърво, показващо промяната на този вид от етапа на динозаври до техните пернати „наследници“.

Тероподите и тяхната връзка със съвременните птици. Графика: Conty, CC-B-SA-3.0
Тероподите и тяхната връзка със съвременните птици. Графика: Conty, CC-B-SA-3.0

Научният екип открил група динозаври, която е директно свързана с бързото свиване на тези животни преди 200 милиона години. След това учените проследили намаляването на телесното тегло от 162,2 кг., от сравнително най-голямото тяло, до археоптерикс (Archaeopteryx) – най-ранната известна нам птица. Едновременно с това прародителите на тази птица са развили нови елементи за приспособимост като пера, кости и криле, четири пъти по-бързи от тези на останалите динозаври.

Изводът на учените е, че родословното дърво на динозаврите тероподи, довело до появата на птиците, е по-иновативно спрямо това на други динозаври.

Според авторите това продължително свиване и бърза еволюция до все по-малки телесни размери е позволило на прародителите на птиците да развият отличителни черти, които са им помогнали да се справят доста по-добре от техните слабо еволюирали роднини сред динозаврите.

„С течение на времето функцията на всяка особеност на птиците се е променила – първо перата, служещи като изолация, а впоследствие участващи в летежа; ранната промяна в размера на тялото, вероятно по други причини, и на по-късен етап станало достатъчно малко за един мощен полет; подобренията в погледа и уголемяването на мозъка, дори едно такова малко подобрение се оказало предимство”, казва проф. Майкъл Бентън от университета в Бристол.

Интересно какви ли приспособления ще развие видът Homo sapiens, за да оцелее, като същевременно с това успее да запази своя единствен дом – Земята.

От: „Седма струна

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*