3 зелени причини за пътешествие из България

Ковачевица. Снимка: Tihomir, CC-1.0

България е относително популярна ваканционна дестинация за мнозина. С приятния си климат тя има какво да предложи на туристите – отвъд плажовете, пясъка и слънцето по черноморското крайбрежие. За съжаление сред немалко чуждестранни туристи страната ни е популярна най-вече като евтино място за летен мързел или като терен за евтин алкохолен делириум. Затова можем да се противопоставим на този облик с поне три „зелени“, тоест екологични причини за пътуване и ваканция в България. И нека всеки, който говори с приятели или познати – чужденци, си спомни тези три прекрасни „аргумента“ за еко-пътешестване из прекрасната ни родина.

Крушунските водопади. Снимка: tpsdave, CC-1.0
Крушунските водопади. Снимка: tpsdave, CC-1.0

1. Природни атракции

Страната изобилства от красиви природни пейзажи. Синкави и зеленикави планински хребети се редуват с пъстри поля и долини. Не са много страните, където тези две крайности така пъргаво се редуват едно след друго!

Чудесни туристически маршрути из планините и множество хижи предлагат горски разходки за всички – от най-запалените планинари в добра физическа форма и бойна готовност за изнурителни предизвикателства до „пишман-планинарите“, които не искат да се уморяват и търсят място за пикник сред природата.

Езерата са не само красиви, но нерядко и приятни за къпане. Разнообразието от билки по горските поляни е предизвикателство за всеки с познания в ботаниката. Пещерите и природните феномени заслужават човек да им посвети… поне едно лято.

Еленската базилика. Снимка: seagul, CC-1.0
Еленската базилика. Снимка: seagul, CC-1.0

2. Култура

Познават ни като страна на златисти плажове с широка пясъчна ивица и, уви, евтин алкохол, но културните забележителности са неизброими и далеч повече заслужават вниманието. От Царевец и крепостта на Червен през Перперикон до скалния Аладжа манастир – във всяко кътче е скрита частица древност и уникална история. Във всеки голям и не толкова голям град човек има какво да види – от „стария град“ в Пловдив до „Баба Вида“ във Видин и перките на мелниците при Несебър….

Ковачевица. Снимка: Tihomir, CC-1.0
Ковачевица. Снимка: Tihomir, CC-1.0

3. Плажове и планинска тишина

За всички, които обичат да се изтягат на плажа или на зелена поляна, страната ни има и от двете по много. Красивите морски заливи могат да увлекат човек на безкрайно дълга и омайна разходка, а тишината на планинските поляни кара човек да се вслуша в песента на хиляди птици, щурци и други горски обитатели. Най-често на тези места лесно може да се намери и традиционна местна кухня. На много места почивката може да се съчетае с различни спортни предизвикателства: плажен волейбол и спускане с каяк, въжени градини и стрелба с лък, конна езда…

Нима всичко това не е достатъчно интригуващо и в същото време природосъобразно?!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*