Авиолиния таксува пътниците според телесното им тегло

„Колкото повече тежиш, толкова повече ще плащаш“. Не ви ли се струва, че има смисъл? В края на краищата е необходимо повече гориво и съответно повече енергия, за да се пренесе по-голяма тежест от точка А до точка Б. Защо да не се таксуват пътниците въз основа на това колко маса добавят към самолета.

Ако сте дребен и слаб, това навярно ще си се хареса. Ако сте пътували в самолет до някой грамадан, който седейки в съседното кресло Ви е притискал през цялото време – също.

passenger-362169_640
RyanMcGuire, CC-1.0

Сега една самолетна компания, North Gulf Air, се е заела да го превърне в реалност.

Компанията от Атланта прилага фиксирана такса от 29 долара за първите 40 килограма телесно тегло и по 5,5 долара за всеки килограм отгоре – като телесно тегло и като багаж.

„…Ако клиентите не искат да плащат повече, ги съветваме да пътуват с колкото се може по-малко багаж…. оставяйте ръчния багаж у дома и не носете тежки обувки“, казва Пат Кели от авиокомпанията.

А сега да си говорим сериозно. Тази новина не е истинска, а е забавна пародия. Повярвахте ли?

Пародия или не, има смисъл да помислим за това: ако 40% от оперативните разходи на авиокомпаниите са за гориво и не са малко хората, които за всяко дребно пътуване носят със себе си по 2-3 куфара, не е ли справедливо да плащат повече? Както е с куриерските служби, впрочем….

1 коментар

  1. На практика има смисъл.А сега една задачка и от мен- ако за 6 тона гориво са нужни допълнителен 1 тон, за да го носи самолета, то за 12 тона колко литра допълнително гориво трябва…Не са два тона- да знаете…защото и тези два тона ще се нуждаят от допълнително гориво за самите тях…Някак си се получава геометрична прогресия…Някои авиокомпании предлагат безплатно ползване на тоалетната на летището на терминала и таксуват пътника, ако ползва тоалетна в самолета по време на полет…Ами 300 пътника по половин литър урина всеки да изпусне на борда, са си 150 кг…Изпуснати на терминала, са си 150 литра по-малко на борда…Ха-ха, за всеки полет всеки един грам,който може да се икономиса, трябва да се икономиса…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*