Украйна планира намаляване на изкупните тарифи за соларна енергия

Изправени пред тежки икономически проблеми заради текуща гражданска война, Украйна одобри план за намаляване на преференциалните изкупни тарифи за соларна енергия с 50%. Водещи соларни разработчици вече са предприели правни действия срещу този ход.

На фона на сериозните финансови затруднения в страната кабинетът в Украйна реши да намали съществуващите тарифи за изкупуване на зелена енергия от слънце и други възобновяеми енергийни източници в страната. В момента тарифата за соларна електроенергия на Украйна е една от най-високите в Европа и е 25 пъти по-висока от цената на енергията, произведена от водноелектрически централи.

solar_panel_SXC_HU

Държавните планове предизвикаха ответна реакция сред водещите украински соларни компании. Според Виталий Давий, президент на Асоциацията за възобновяеми енергийни източници и енергетика в Украйна, няколко водещи украински разработчици на слънчеви електроцентрали, като VinSolar и EnergyStream, вече са завели съдебни дела в знак на протест срещу държавните планове. Очаква се дело да заведе и Activ Solar, която в момвента има 570 MW инсталирана соларна мощност в страната – равна на 87% от всички соларни инсталации в Украйна.

Според представители на соларната индустрия в Украйна, въпреки протестите и делата от страна на разработчиците тарифата все пак ще бъде намалена и това е неизбежно, заради настоящите политически и икономически проблеми в страната и продължаващия военен конфликт с руските сепаратисти в източната част на Украйна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*