Фракингът влошава сушата в Калифорния

През последнит три години Калифорния страда от „безпрецедентна“ суша, която доведе до въвеждането на забрана за разхищаването на вода и включването на „водна полиция“. Нещата станаха толкова зле, че прословутата Лейди Гага бе ангажирана да запише съобщение от името на местните ВиК дружества с призив да се пести вода.

waterfall-335985_640
Snapographic, CC-1.0

На фона на тази ситуация местните еко-общности призоваха губернатора Джери Браун да забрани фракинга – добиването на шистов газ посредством хидравлично разбиване на скалите. Тази индустрия интензивно използва вода, но освен това може допълнително да влоши проблема с недостига на вода в щата.

„Става дума за тройна заплаха за нашата вода от фракинга“, казва Адам Шлеп, директор за Калифорния на организацията Food&Water Watch.

Първата заплаха идва от това, че процесът на фракинг изисква много вода, която след това става негодна за каквато и да е друга употреба.

Макар да е вярно, че фракингът в Калифорния не изисква толкова вода, колкото в други щати, Шлеп настоява, че всяко прахосване на водата за фракинг е недопустимо: „В средата на най-тежката суша от 50 години насам, те използват по 140 000 до 150 000 галона вода за всеки цикъл на разбиване. Унищожават това количество вода на дневна база!“

Втората заплаха идва от това, че е възможно фракинг-течността, напомпана под земята, да попадне в някой подземен водоносен хоризонт. Освен това отровната течност, която остава от фракига, също трябва да бъде изхвърляна някъде – и това също носи заплахата от замърсяване на водите в щата.

Третата заплаха идва от това, че всичкият газ, който се добива чрез фракинга, впоследствие ще бъде горен – и по този начин допълнително допринася за глобалното затопляне, „ което води до още повече засушавания“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*