Водород като страничен продукт захранва горивни клетки в завод

Натриев хлорат.

Страничните продукти са нещо често срещано в повечето индустрии индустрии. Някои от тях са безвредни, някои опасни, някои – безполезни. Има и полезни, които обаче биват недостатъчно използвани. Техническият изследователски институт VTT във Финландия обаче използва водород, генериран като страничен продукт в процеса на производство на натриев хлорат, за своята пилотна електроцентрала за производство на електроенергия чрез горивни клетки.

Натриев хлорат.
Натриев хлорат

Натриевият хлорат е бял кристален прах, използван за избелване на хартия. По няколкостотин милиона тона от това съединението се произвеждат всяка година. За целта се използва енергоемък процес на електролиза, който произвежда водороден газ като страничен продукт.

Съхраняваният водород е чист източник на енергия с нулеви емисии, но никой досега не се е сетил да го използва. Сега обаче пилотна 50 кВт електроцентрала е готова да работи с „обща електрическа ефективност“ от 44 процента. Центърът VTT твърди, че ако съоръжението се мащабира до комерсиален размер, електроцентралата ще намали консумацията на енергия на за производството на натриев хлорат с 10 до 20 на сто чрез използване на водорода в горивни клетки.

Горивните клетки работят при сравнително ниска температура от 60 градуса Целзий. По-нататък, при евентуално разширение, тази „отпадъчна“ топлина също ще може да се използва.

Пилотният проект е насочен към добиване на реален опит в експлоатацията на такива горивни клетки в индустрията. Това ще позволи всички нерешени проблеми или бъгове да бъдат изгладени сега, а не след или по време на комерсиализацията на системата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*