Дронове ще дебнат нелегалния риболов в Белиз

Нелегалият риболов в Белиз оказва все по-голям натиск върху местните рибари и прословутите коралови рифове в страната. Десетилетията на спад деведоха до въвеждането на ограничения за улова и дори черни списъци за внос на морски продукти от Белиз (в Европейския съюз). Причината за това е липсата на действия срещу незаконния риболов. В опит да се регулира по-добре индустрията, Министерството на рибарството в Белиз стартира програма за наблюдение на крайбрежните зони за нелицензиран и незаконна дейност чрез безпилотни летателни апарати (БЛА, или дронове).

belize_drones_illegal_fishing-0

Работейки с Обществото за опазване на дивата природа (WCS) и Conservation Drones – организация, която се развива бюджетни БЛА за нуждите на консервационните дейности – Министерството на рибарството започна тестване на дроновете през юли 2013 година. След пълното въвеждане на програмата миналия месец дроновете ще бъдат използвани за установяване на местонахождението на риболовни кораби, действащи незаконно в защитени морски зони.

„Белиз е лидер в изграждането на защитени морски територии, включително световноизвестния резерват с морски рифове „Глоувър“, но регламентацията за риболова е трудна за прилагане в открито море“, казва Юлио Маас, координатор на рибарските общности в WCS в Белиз. „Дроновете предлагат средство за подобряване на темпа на откриване на незаконните дейности при цена, която се равнява на малка част от стойността на патрулните кораби“.

belize_drones_illegal_fishing

Въпросите дронове са в състояние да летят самостоятелно за повече от един час, изминавайки по 50 км. Възможността за заснемане с висока резолюция на снимки и видео е ценна и ще позволи на мини-самолетите да нблюдават райони по крайбрежието, които обичайно са затъмнени от мангровите гори, където рибарите обичайно скриват своя незаконен улов. Чрез използването на безпилотни летателни апарати за откриване на такива дейности органите на реда могат да провеждат повече търсения и ефективно да насочват патрулните кораби.

В Белиз се надяват, че това начинание може не само да намали незаконния риболов в страната, но и да се окаже модел за нови методи за опазване на природата по целия свят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*