ЕИБ даде 75 млн. евро заем за 100 MW CSP електроцентрала в Южна Африка

Институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), отпусна 75 милиона евро (1,1 милиарда ранда) в подкрепа на изграждането на 100-мегаватова електроцентрала с концентрирана слънчева енергия в Ъпингтън, Северен Кейп, ЮАР.

PV_Pixabay

Концентрираната слънчева енергия (CSP) използва редица иновативни технологии, за да концентрира енергията на слънцето чрез големи огледала, след което използва генерираната топлинна енергия за производство на пара. Парата се използва за задвижване на конвенционална парна турбина за производство на електроенергия. CSP технология е подобна на конвенционалните електроцентрали, доколкото се използва пара за захранване на турбина и генератор, но в този случй не се горят изкопаеми горива, а се използва топлината от слънцето.

Този проект ще позволи на ЮАР да разнообрази своя енергиен микс, подчерта Аянда Накеди, старши генерален мениджър на Eskom – фирмата, която ще строи електроцентралата.

Построяването на инсталацията може да бъде добър пример за остналите региони в ЮАР и Африка, посочи Пим ван Балеком, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

Проектът е съфинансиран заедно с Африканската банка за развитие, Френската агенция за развитие, Фонда за чисти технологии CT), KfW и Световната банка.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*