Телефонно приложение помага на хората да следят състоянието на въздуха

Искате ли да знаете колко озон, сажди и други замърсители има във въздуха около вас, когато карате велосипед или се разхождате? Това е възможно с едно ново мобилно приложение – AirProbe – комбинирано с малка сензорна кутия. Партньори от Белгия, Германия, Италия и Великобритания са разработили тази система с идеята да се повиши информираността на хората относно тяхната среда. Повече от 300 души в Антверпен, Касел, Торино и Лондон са участвали в първите тестове на приложението.

Едно аналогичн приложение за проследяване на шумовото замърсяване – WideNoise – вече е използвано от повече от 10 000 души и се оказа в центъра на уникално проучване на шумовото заърсяване около летище Хийтроу. Данните, събрани от телефоните, са достъпни за всички – граждани, институции и учени, така че всички те да добият по-добра представа за своята околна среда.

100000000000025500000129BB4AFD02„Проектът „НАВСЯКЪДЕ“ (EVERYAWARE) си постави за цел да даде повече власт на хората, да им осигури лесни, но точни инструменти за измерване на качеството на въздуха и шума. След това ние анализирахме как те използват системата, както и събраните данни“, обяснява координаторът на проекта Виторио Лорето, ръководител научни изследвания във Фондация ISI в Торино и професор по физика в университета Сапиенца в Рим.

Пет организации-партньори се присъединиха към проекта със своята експертиза – институти в областта на социални науки, компютърните технологии и науките за околната среда. 2 млн. евро финансиране от ЕС по Седма рамкова програма са инвестирани в проекта – за създаването на самите инструменти и за организиране на различни казуси.

Разработени са две смартфон приложения: AirProbe, което наблюдава замърсяването на въздуха, и WideNoise, което измерва нивата на шума. И двете приложения включват социални игри за споделяне на информация и впечатления, както и интерактивни карти. AirProbe работи в комбинация с малък сензор, който се захранва с батерия и лесно може да се носи в раница или в кошница на велосипед. Той се свързва със смартфон чрез Bluetooth. След засмукване на въздух кутията измерва и изпраща показания за нивото на озон, сажди и други замърсители. Данните отиват в централния сървър, който след това разпраща до останалите участници информация за замърсените райони в града, както и за пиковите часове на замърсяване.

По време на проекта изследователите са тствали приложението с помощта на доброволци в Лондон, Антверпен, Касел и Торино. Тези „въздушни посланици“ са събрали над 28 милиона измервания на качеството на въздуха на различни места. Освен това те са дали и своите коментари относни разработените инструменти – например някои съветват кутията да се направи по-малка, както и водоустойчива.

За да се масовизира AirProbe, кутията за сензорите ще трябва да влезе в масово производство. „За момента аз си представям много по-малък, удобен за носене сензор, който може идеално да бъде интегриран в нашите дрехи и предмети“, казва професор Лорето.

Междувременно учените могат да използват информацията, за да анализират тенденциите в замърсяването в големите градове и да осигуряват информация онлайн за гражданите и публичните институции. Това може, например, да помогне за справяне с претоварването на трафика. „Все още е твърде рано да се правят заключения, но би било интересно да се види как хората променят поведението си с нарастването на осведомеността за околната среда“, добавя професор Лорето.

„Благодарение на новите технологии ние вече сме в ерата на науката на гражданите, където всеки може да създава, събира и обменя данни в името на общото благо“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус. „Данните в случая са за околната среда, но също така биха могли да послужат в името на здравето и културата например. Възможностите да сме добре информирани са по-големи от всякога и ние трябва да се възползваме от тях!“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*