СТО забрани на Китай да налага ограничения на износа на редкоземни метали

Китай загуби обжалването пред Световната търговска организация на делото, заведено от САЩ, ЕС и Япония заради наложените квоти за износ на редки земни елементи.

„… Китай не е доказала, че квотите за износ, които се прилагат спрямо различните форми на редки земни елементи, включително волфрам и молибден, по силата на серия от мерки, които са предмет на спора,… са оправдани“, гласи решението на апелативния съд при СТО.

clause-192560_640
geralt, CC-1.0

Китай произвежда повече от 90 процента от редките метали в света. Това са елементи, които са ключови за отбранителната промишленост и за модерни технологии като смартфони, твърди дискове за компютри, вятърни турбини. Китай наложи строги квоти за износа на такива елементи през 2010 г., заявявайки, че се опитва да ограничи замърсяването и да запазва на ресурсите. Страната посочи, че тези квоти са й нужни, за да може да предотврати свръх-интензивното развитие на минното дело и да защити своите политики за устойчиво развитие.

Цените със от стотици проценти и Съединените щати, Европейският съюз и Япония се оплакаха, че ограниченията дават на китайски компании конкурентно предимство в производството на продукти като батерии за хибридни автомобили, вятърни турбини и енергийно-ефективно осветление.

Поражението на Китай в СТО беше очаквано, след като страната загуби аналогичен случай с износа на други стоки. Страната вече ще бъде задължена да отмените експортните си квоти и да се придържа към решението на СТО.

„Китай внимателно ще оцени това решение, ще продължи да подобрява управлението на ресурсоемките продукти по начин, който съответства на изискванията на СТО, да улеснява защитата на природните ресурси, както и да поддържа лоялната конкуренция с цел постигане на устойчиво развитие“, заяви китайското Министерство на търговията в изявление.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*