Товарни кораби в Калифорния намаляват скоростта, за да спасят китове

Големите товарни кораби, преминаващи през канала Санта Барбара край брега на Южна Калифорния, ще получават по 2 500 бонус, за да намалят скорстта си на пътуване. Това е опит да се намали замърсяването на въздуха в региона и да се избегнат сблъсъците с китове.

Пилотната програма ще трае четири месеца и започна през юли. Тя е инициатива на местните и федералните власти и организация за защита на околната среда. Програмата се реализира в най-активния период за китовете в канала.

whale-367233_640
MemoryCatcher, CC-1.0

„Намаляването на скоростта на корабите е нещо добро за замърсяването на въздуха, за застрашените видове и за защитата на здравето на хората“, каза Кристи Бърний, анализатор по природоопазвашите дейности в Центъра за зашита на околната среда в Санта Барбара.

Шест корабни компании са се съгласили да участват в програмата, която е подкрепена от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), Районната служба по замърсяването на въздуха на окръг Санта Барбара и екологичния Център за опазване на околната среда.

Целта е борба с вредните емисии от корабите, на които се пада половината от озоновото замърсяване в окръг Санта Барбара, и да се защитят китовете, които често биват намирани изхвърлени на брега с видими белези от удар от сблъсък с тъп предмет.

Моментът на старта на кампанията съвпада с най-натоварения сезон на хранене на китовете в канала, което значи, че може да спаси живота на застрашените сини китове.

„Популацията от сини китове в тази част на Тихия океан, по прогнозни данни, е около 2500 животни, така че всеки опазен кит е стъпка към излизането на този вид от списъка на застрашените видове“, коментираха еколозите.

Около 5 000 кораба преминават през канала Санта Барбара всяка година на път за Лос Анджелис и Лонг Бийч.

Участващите в програмата кораби ще получат по 2 500 долара за забавяне до скорост от 12 възела по време на тази част от пътуването (традиционно корабите се движат с 14 до 18 възела). Парите са безвъзмездни средства, предоставени от Фондация Санта Барбара. Сумата, осигурена от фондацията, би трябвало да възнагради 16 пътувания. Сумата от 2500 долара не е достатъчна, за да покрие изцяло щетите на собствениците на корабите, които намалят скоростта си, но местните власти и еколозите се надяват, че все пак стимулът ще проработи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*