Европейската комисия намали рибните квоти за 10 страни заради свръхулов

Европейската комисия намали риболовните квоти за тази година за 10 страни-членки в опит да компенсира свръхулова през 2013 г. и като част от стремежа си да регенерира изчерпаните рибни запаси на Европа.

fish-202654
Hardrockster, CC-1.0

Намаленията на квотите ще се прилагат за рибни запаси, които са били обект на прекомерен улов през 2013 г.: като пикша, скумрия и херинга.

„Ако искаме да бъдем сериозни в борбата ни срещу прекомерния улов на риба, ние трябва да прилагаме нашите правила – и това включва спазването на квотите“, заяви Мария Даманаки, комисар на ЕС за морско дело и рибарство.

Намаленията на квотите за тази година ще засегнат най-активните в риболова нации в Европа – – Дания, Испания, Великобритания и Франция, както и Белгия, Гърция, Ирландия, Холандия, Полша и Португалия.

В случаите, когато дадена държава-членка вече е еизчерпала квотата си за тази година, ще се направят намаления на квотите за други видове рибни запаси в същия географски район.

През май миналата година ЕС постигна споразумение д сложи край на свръхулова и да възстанови намаляващите запаси всрок до STI 2020.

Комисията оценява, че 75 процента от европейските рибни запаси са обект на свръхулов в момента – в сравнение с 25 на сто в световен мащаб.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*