Мрачни прогнози за Големия бариерен риф заради изменението на климата

Австралийският Голям бариерен риф е под заплаха въпреким усилията на местните власти да овладеят основните източници на увреждането на този знаков обект на световното културно наследство. Австралийското правителство публикува пет-годишен преглед на състоянието на рифа и дейностите по опазването му. Страната се стреми да убеди ЮНЕСКО да не поставя ключовата туристическа атракция в своя списък на обектите „в опасност“ следващата година.

fish-382487
csharker, CC-1.0

„Дори и предвид последните инициативи за управление, намаляване на заплахите и подобряване на издръжливостта, цялостната перспектива за Големия бариерен риф е лоша и се е влошила от 2009 г. насам, като се очаква да продължи да се влошава“, заяви правителството в доклада си.

Деликатната еко-зона, която се простира на 2300 км по източния бряг на Австралия, е в съцето на кампания на зелените групи и операторите, занимаващи се с морски туризъм, целяща да спре планираното разширение на пристанище за въглища, което ще изисква милиони кубически метри пясък да бъдат изгребани и изхвърлени в близост до рифа. Самият риф е най-голямата в света колекция на кораловите рифове с 400 вида корали, 1500 вида риби, 4000 вида мекотели – дом на множество застрашени видове, включително голямата зелена костенурка.

Правителството заяви, че оттокът от ферми, някои видове морски звезди и изменението на климата са най-големите заплахи за рифа. В допълнение към това влияние оказват и корабоплаването и драгирането в региона.

Правителството заяви още, че няма да позволи разширението на което и да е пристанище извън отдавна установените пристанища в Куинсланд. Съществуващите пристанища включват Абът Пойнт, където се планира разширението за доставки на въглища, и Гладстон, където корабният трафик от септември 2015 г. ще се увеличи рязко заради огромния нов терминал за втечнен природен газ.

Зелените групи заявиха, че докладът „не се е освободил от хватката на минната индустрия“, която копае въглища за износ и по този начин допринася за изменението на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*