Ротердам превръща канал във воден парк с вълни

Град Ротердам, известен като домакин на Shell Eco marathon, планира да построи екологичен воден парк точно в средата на канала Щайгерсграхт. Наречен RiF010, проектът е част от програма за развитие на града, която цели да даде нов облик на обществените пространства чрез спорт и отдих. Водният парк ще осигури място за сърфиране, каякинг и гмуркане, а иновативният процес на генериране на вълните ще помага за пречистването на водата в канала.

RiF010-3

Новата градска атракция ще има машина за генариране на вълни на интервал от 14 секунди, която ще работи постоянно и ще прави вълни с височина около 1,40 м. Това ще позволява на жителите на града да сървфират буквално в центъра на града. Освен отдих за гражданите, RiF010 ще произвежда и чиста вода и приходи, които ще бъдат реинвестирани в различни зелени инфраструктурни проекти в рамките на Ротердам. Сред тях е и„вятърна мелница“ за производство на електроенергия, която ще бъде построена малко по-надолу по пътя от канала.

Тераса и дървена плажна къща ще бъдат построени в непосредствена близост до канала, като в тях ше се намират съблекалните и душовете за гостите. От другата страна на терасата ще има място за наемане на канута и лодки.

Технологията зад проекта всъщност е неогвата основа атракция – системата за вълни. Тя се разработва в момента Тегнологичния университет в Делфт.Екологичният RiF010 се очаква да отвори врати през следващото лято.

RiF010-4 RiF010-5 RiF010-7 RiF010-6 RiF010-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*