Ново футболно игрище в Кения събира дъждовната вода

PITCHAfrica току-що приключи строителството на стадион за футбол и волейбол, който може да събира дъждовна вода. Той се намира при едно училище в Кенияи може да се съхранява повече от 1,5 милиона литра прясна вода! Стадионът с 1500 места е кръстен PITCHKenya. Към него има четири уникални, евтини нсгради“ за събиране на дъждовна вода, наречени „водни банки“ – те са предназначени за събиране и съхраняване на големи обеми вода, осигурявайки целогодишно „предлагане“.

Waterbank-PitchKenya-Water-Purifying-Soccer-Field-5

През 2013 г. „Училището с водните банки“ в Кения, дело на PITCHAfrica, бе обявено за „най-зеленото училище на Земята“. Сега друг техен проект бе официално открит в гимназията Ендана в Лайкипия, Кения. Възможностите за годишен добив на вода на водните банки при това учиище надминават два милиона литра вода – забележително свойство в такава полупустинна област. Сградите на водните банки осигуряват чиста питейна вода за учениците и за напояване, за земеделските терени, които кръстосват кампуса и са предназначени за опазване.

Waterbank-PitchKenya-Water-Purifying-Soccer-Field-3

Другите сгради в кампуса включват общежитие за момичета, столова и тоалетни. Всички те са строителни прототипи, разработени от неправителствената организация PITCHAfrica с цел посрещане на основни нужди, свързани с водата, и същевременно решаване на критични жилищни въпроси, включително канализация, хранене, равенство между половете и здраве.

„Интегрирането на техники за събиране на водата от дъжда, нейното съхранение и филтриране в сградите на училищна общност подкрепя общността и й помага да става все посамодостатъчна от гледна точка на водните си нужди“, казва основателката на PITCHAfrica Джейн Харисън.

Waterbank-PitchKenya-Water-Purifying-Soccer-Field

Проектът е реализиран благодарение на партньорството между PITCHAfrica с множество фондации и неправителствени организации. Ролята на футбола не случайна. „Вкарването на футбола в микса носи страст, създавйки една отдадена аудитория, която преодолява границите между различията. Това е…. модел за мирно сътрудничество и споделяне на знанията относно устойчивите екологични практики в реалността“, казва Харисън.

Waterbank-PitchKenya-Water-Purifying-Soccer-Field-4 Waterbank-PitchKenya-Water-Purifying-Soccer-Field-6