Многослойни соларни клетки постигат над 50% ефективност

Изследователите навсякъде работятздраво за изработването на по-добри слънчеви клетки: такива с по-висока изходна мощност, които могат да се прикрепват към всякаква повърхност, такива, които се охлаждат или самопочистват и т.н. Повишаването на ефективността на слънчевите клетки е може би най-големият фокус. В момента комерсиалните слънчеви клетки могат да преобразуват 15 до 25 на сто от енергията от слънчевата светлина в електричество. „Светият Граал“ за индустрията е да се постигне 50 процента ефективност на преобразуването.

solar_panel
CC BY-SA 2.0 russf

В лабораторини условия учените са постигали до 44,7% ефективност, но това е само в лабораторията. Младата фирма Semprius обаче казва, че „има техника за подреждане на слънчеви клетки, която би довела до 50 процента ефективност, при това не само в лабораторията“. Това не е всичко: тъй като слънчевите клетки са малки и евтини за производство, технологичната компания счита, че това би могло да доведе до намаляване на цената на слънчевата енергия толкова, че да стане по-евтина от природен газ.

„Semprius са измислили три три основни нововъведения“, казват от MIT Technology Review. „Това са по-евтин и по-бърз начин да се слепват клетките, патентован начин за електрическо свързване на клетките, както и нов вид лепило за провеждане за прокрепване на клетките заедно.В своя диозайн фирмата използва миниатюрни отделни клетки, всяка с размер около милиметър, което води до намаляване на разходите за охлаждане и също така помага за подобряване на ефективността“.

Напластяването на соларни клетки не е гелерално нова идея, но Semprius драматично са подобрили съществуващата идея. Използвайки уникална своя техника, Semprius е наредила три полупроводникови материала върху четвърти слой – слънчева клетка. Това устройство е постигнало ефективност от 44,1%. Освен това техниката позволявяа да се използват повторно скъпите поликристални силициеви панели за изграждане на многослойните соларни клетки, което намалява производствените разходи.

Компанията смята, че в рамките на 3-5 години ще бъде в състояние да изгражда слънчеви клетки, състоящи се от двареда многослойни клетки, което би означавало пет или шест полупроводника. Това устройство би могло действително да надхвърля 50 процента ефективност.

Най-хубавото в цялата работа е, че при 80 до 100 мегавата годишно производствени мощности тези слънчеви клетки ще ствуат толкова, че биха направили слънчевата енергия по-евтина отприродния газ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*