Изменението на климата носи неочаквани дъждове в Иран и Ирак?

Перспективата изменението на климата до доведе до недостиг на храна и вода в Близкия изток е по-малко вероятна, отколкото се смятаще досега. Нови изследвания австралийски учени по климата сочат, че всъщност трябва да се очакват по-големи валежи в ключови части от региона.

Последните прогнози на Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC) създаде опасения, че активността на бурите в източната част на Средиземно море ще намалее, ако през този век глобалното затопляне продължава да се развива със сегашната скорост. На свой ред това би намалило валежите с между 15 и 25 на сто в голяма част от така наречения Полумесец на плодородието. Това е земята, обхващаща части от Турция, Сирия, северната част на Ирак, както и североизточната част на Иран, както и стратегически важните водни пътища на реките Тигър и Ефрат.

turkey-tigris-river-660x440
Река Тигър в Турция

Учени от Центъра за изследване на климатичните промени при Университета на Нов Южен Уелс анализирали комплексните прогнози и открили, че селскостопанската база в региона ще се изправи пре сериозни предизвикателства в резултат на промяната.

Около 170 000 кв. км земеделски земи ще бъдат загубени; по-дългият сух сезон ще ограничи пашата в пасищата; промените в графика на максималните валежи ще принудят фермерите в северната част на Иран да променят начина си на работа и дори видовете култури, които отглеждат.

Но прогнозите на IPCC са базирани на резултатите от глобално моделиране на изменението на климата, което като цяло не може да хване регионалните ефекти в по-малъкл мащаб. Учените се опитали да направят точно това – прогнозиране за конкретен, малък регион.

„Глобалните модели са добри за иззследване на това, което е вероятно да се случи в планетарен мащаб, но резолюцията е доста груба, когато се опитате да видите нещо в регионален мащаб“, казва ръководителят на проучването д-р Джейсън Евънс. „Това е малко като мащабирането на цифрова снимка, докато стане пикселиранма и всякакви подробности се размиват“.

„Симулирането на климат в даден регион е предизвикателство,… което се дължи отчасти на колебанията година спрямо година, както и на топографията на региона – което включва множество планински вериги и вътрешни морета – и наличието на слаба тенденция на охлаждане, въпреки че последните десетилетия тенденцията е за глобалното затопляне“.

Така във второ, далеч по-подробно проучване, Евънс и колегите му са използвали моделиране на регионалния климат, специфичен за Близкия изток, и резултатът се окязал доста по-различен.

Оказало се, че въпреки намаляването на бурите в Източното Средиземноморие, ветрове, носещи влага, все по-често ще се насочат към вътрешността на региона, отклонявайки се от планината Загрос, което ще доведе до увеличение от над 50% годишно в количеството на валежите до вододела Ефрат-Тигър.

„Ние все пак трябва да потвърдим този резултат чрез други модели, но 50 на сто увеличаване на валежите в такава важна земеделска зона е прогноза много по-обнадеждаваща, отколкото сценария с 15% спад“, казва Евънс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*