Вятърна турбина, отпечатана на 3D принтер, произвежда по 300 вата

Снимка: Omni 3D
Снимка: Omni 3D
Снимка: Omni 3D

Портативните соларни устройсва не са новост; портативните вятърни турбини са по-малко популярни, но също не са новост. Новост обаче е „печатането“ на вятърни турбини чрез 3D печат.

Една полска фирма от Познан, която се занимава с производството на 3D принтери, е разработила нов модел вятърна турбина, която се печата на 3D принтер, сгъва се и лесно може да се побере в раница. Тя е способна да генерира до 300 вата чисто електричество – достатъчно за захранването на множество смартфони, лаптопи и други малки уреди. Фирмата на име Omni3d е нарекла това чудо „3D AirEnergy“ и е категорична, че томоже да се използва от всекиго – от къмпингуващите в Северна Америка до селяните в Субсахарска Африка.

Екипът е публикувал своя дизайн с отворен код, така че всеки по света може да го вземе и подобри, а също така всеки може да изгради подобна турбина с цел осигуряване на чиста енергия за бедните райони по света. Желанието на създателите на турбината е да привлекат около 30 000 долара обществено финансиране за своя проект. Всеки, дарил над 4000 долара, ще получи пълнофункционална AirEnergy за някое африканско село. Базов комплект пък струва 350 долара.

Вятърната турбина е лека и може да се премества лесно според това как се променя вятърът.

„Нека да вкараме чистата, възобновяема енергия и на всеки праг по света“, казва Конрад Зиерзпутовски, съосновател на Omni3D.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*