Мръсна фабрика в Лион е превърната в зелен и свеж квартал

„Cascade Green“ е жилищен комплекс с около 100 жилища в третия район на Лион. Този квартал е нещо коренно различно от повечето градски блокове. Проектиран от Atelier de la Passerelle, проектът е преобразил една стара и полу-разрушена фабрика в общност, която е отворена и просторна, с изобилие от градинско пространство. Градините са интегрирани в цялостния план, а откритите пространства и дворовете гарантира, че всички апартаменти се радват на много слънчева светлина.

Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-1

„Green Cascade“ представлява пълно възстановяване на едно замърсено място, където се е намирала старата фабрика Keller-Dorian – произвеждала малки метални части за текстилен печат и гравиране. Сега районът е място на 100 апартамента, разпределени в пет сгради, четири от които са на улицата, а един е разположен по-навътре. Повечето градски блокове са проектирани като крепости – сградите са с лице на улицата по целия път, а вътре има частни дворове. Планът на Atelier de la Passerelle осигурява повече пространство за движение и разходки из градините, което пък осигурява на жилища по-голям достъп до хубави изгледи и много дневна светлина.

Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-2

Всички прозорци имат сенници, които да пазят интериора хладен. Подсилена изолация минимизира загубата на енергия, както и шума между апартаментите. Екрани против дъжд пазят горните мезонети и вътрешите сгради от водата. Всички апартаменти са с големи тераси и гъвкави интериорни пространства за живеене, които могат лесно да бъдат персонализирани. Градината и дворовете, проектирани от Atelier Anne Gardoni, събират дъждовна вода, като същевременно осигуряват тихо и спокойно място, където човек да се наслаждава на природата, а на покривите на всички сгради са засадени с тлъстига.

Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-13 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-12 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-10 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-8 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-7 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-9 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-6 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-5 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-3 Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-4

Green-Cascade-Housing-Atelier-de-la-Passerelle-11

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*