Игрище събира вода за 1000 души за цяла година

Наскоро ви разказахме за ново футболно игрище в Кения, което е проектирано да събира дъждовната вода. Проектът е на организацията PITCHAfrica, но не е първият от този вид, реализиран от сдружението.

PITCHAfrica е създадена от Джейн Харисън и Дейвид Търнбъл от Atopia Research като опит да се повиши осведомеността относно тежката ситуация с недостига на вода в някои региони по света. Те решили да обжединят каузата си с един от най-страктивните спортове, надявайки се това да изпрати тяхното послание до повече хора. PITCHAfrica е футболно игрище, което събира и филтрира вода. Удивителното място е хем зона за забавление, хем начин за достъп до чиста вода за общностите.

pitch-africa-2

Първият PITCHAfrica прототип е открит още през 2010 г. в пристанището на Лос Анджелис и, както подсказва името му, е игрище за американски футбол. Самият терен и прилежащите му пейки (които могат да поберат до 1000 души) са водопропускливи. Така когато вали, водата се събира в цистерни, разположени под игрището, и може по-късно да бъде пречистена. Тя става годна за пиене, а може да се използва и за напояване на посевите и насажденията.

Колковода може да осигури PITCHAfrica въщност? По време на дъждовния сезон в много части на Африка могат да се съберат по 1,5 м. дъжд на квадратенметър, което значи, че 1,8 милиона литра вода потенциално могат да се поберат в структурата. Това, според създателите й, би могло да осигури достатъчно чиста питейна вода за 1000 души всеки ден в продължение на една пълна година. И самият терен не е задължително да се използва само за футбол – той може да бъде пространство за събития, за базар, зала за срещи или каквото и да е друго социално мероприятие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*