Два белгийски ядрени реактора може да бъдат окончателно затворени

Много от европейските страни, които разчитат на ядрената енергия, се стремят да удължат живота на атомните си реактори. Това обаче крие все по-гоелми рискове. Ето един показателен случай за ефектите от остаряването.

Два белгийски ядрени реактора, притежавани от Electrabel, могат да останат изключени до пролетта и дори да се наложи да бъдат спрени постоянно, обяви белгийският държавен телевизионен оператор VRT.

nuclear_sxc_hu

 

Белгийският ядрен регулатор нареди спирането на производството в реактор Tihange 2 (1008 мегавата) и Doel 3 (1006 мегавата) през 2012 г., след като бяха констатирани пукнатини в техните основни резервоари.

След възобновяване на работата им през май 2013 г. реакторите бяха затворени отново през март тази година за по-нататъшни тестове след проверки и открити нередности в здравината на резервоарите.

Междинните резултати от тестовете, които все още не са завършени, показва, че резервоарите са отслабени от пукнатините и може да се наложи да останат затворени до пролетта или дори да бъдат постоянно закрити, според VRT.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*