Странният начин, по който Ivanpah решава проблема си с избиването на птици

CC-BY-SA 3.0, Aioannides

Ivanpah е най-голямата слънчева електроцентрала в света – огромна зона в пустинята, където хиляди огледала концентрират слънчевата светлина в една точка. Загряването произвежда пара, която се използва за задвижване на конвенционална парна турбина.

Макар че слънчевата енергия се счита за много екологична, оказа се, че тази мащабна инсталация е голям проблем за околната среда. Концентрираната топлина „опържва“ прелитащите над огледалата птици. Всяка минута по 30 птици биват опържени от жега, тоест по една на всеки 2 секунди.

CC-BY-SA 3.0, Aioannides
CC-BY-SA 3.0, Aioannides

Фирмата BrightSource Energy, собственик на системата Ivanpah, бе запитана от американските медии какво прави по отношение на проблема. Решението се оказа малка изненада. Компанията обясни, че е заделила 1,8 милиона щатски долара за фонд, който да се занимава с … кастриране и приспиване на котки.

Да, котките са известен хищник – враг на птиците. Но нима кастрирането и приспиването на котките в градовете ще спре опържвнетона птиците над Ivanpah? Трябва да си крайно глупав, за да приемеш такова твърдение сериозно. Очевидно е, че това по никакъв начин нем оже да реши проблема.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*