Атлантикът забавя затоплянето, температурите отново тръгват нагоре от 2030

CC-1.0 woerterhexe

Атлантическият океан е маскирал глобалното затопляне през този век, като е „накисвал“ огромни количества топлинна енергия от атмосферата. Тенденцията обаче ще се обърне около 2030 г. и ще стимулира бързо повишаване на температурата на планетата, заявиха учени.

Това е най-новото обяснение за забавянето на темпото на затопляне на земната повърхност от 1998 г. насам. То озадачаваше експертите, защото е в противоречие с увеличаването на емисиите на парникови газове, особено от развиващите се икономики.

CC-1.0 woerterhexe
CC-1.0 woerterhexe

„Говорим за Атлантическия океан като фактор за забавянето на глобалното затопляне,“ посочи Ка-Кит Тунг от Университета на Вашингтон в Сиатъл и съавтор на изследването, публикувано в списание „Science“ в четвъртък.

Проучването сочи, че атлантическите течения, носещи вода от тропиците на север, са се ускорили този век и са погълнали повече топли повърхностни води, завличайки ги надолу на 1500 метра дълбочина – част от естествена промяна в океана, която трае около три десетилетия.

След тази промяна обаче идва завръщането към по-бавни темпове. А това означава настъпване на по-топъл период, при което ще бъде освободена топлината, „съхранена“ в океана. Това вероятно ще започне около 2030 г. , след което предстои друг епизод на ускорено глобално затопляне, пишат авторите.

Няколко предишни проучвания сочат, че по-големият Тихи океан е най-вероятно място на „липсващата топлина“ от парниковите газове. С това се обясняват и серия от събития като „Ла Ниня“ в Тихия океан през последните години.

Други предложения за забавянето на затоплянето са свързани с покачване на индустриалното замърсяване, което блокира слънчевата светлина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*