Устойчивото градоустройство може да ни спаси от водните бедствия (II част)

NGalabov-300
Арх. Н. Гълъбов

Аспарухово, Добрич, Своге, Мизия…. Списъкът се попълва отново и отново. Екстремните валежи са един от „плодовете“ на глобалното изменение на климата, резултат от човешката дейност на планетата. Екстремни валежи има и в Япония, в Близкия Изток и т.н. Това е новата норма на времето, с която трябва да свикнем да живеем. И ако искаме да избегнем бъдещи наводнения и жертви, нужно е да се обърнем към техниките на зеленото строителство.

Зеленото строителство можеше да ни спаси от бедствието, което се случи във варненския квартал Аспарухово през юни. “Зеленото” строителство, или по-точно зеленото градоустройство, е набор от изпитани във врeмето добри практики за изграждането на домове и сгради с грижа за здравето и живота на хората, казва арх. Николай Гълъбов от Камарата на архитектите в България. Наскоро той разказа как временно задържащите резервоари помагат за справяне с наводненията.

Освен тях има и други практики в градоустройството, които помагат за намаляване на риска от наводнение. Ето ги.

Пропускливите настилки

Около 20% от площта на града е заета от улиците – асфалтирани улични платна, тротоари. Водата, която се излива върху тях при буря, се събира и се оттича в канализационните шахти. При голям обем дъжд обаче улиците се превръщат в реки. Капацитетът на шахтите е недостатъчен, водата няма къде да отиде и превръща улицата в гребен канал. Още по-тежко става, ако някои от шахтите се окажат запушени от боклуци и клони.

Полагането на водопропусклива настилка би помогнало на естествения процес на оттичане на дъждовната вода. Това би намалило натоварването на канализационната мрежа.

permeable-paving2

Добре познатият у нас паваж / калдъръм, с който все още са покрити някои улици в големите градове, е пример за подобна водопропусклива настилка.

Друг образец за водопропусклива настилка са т. нар „осморки“ с каквито обикновено се покриват паркингите. Те не са подходящи за големите улици с натоварен трафик, но биха могли да покриват малките квартални улички, обслужващи два-три жилищни блока. Подходящи са и за райони с бавно движение като например улиците около училища и детски градини.

Съвременната индустрия предлага и по-модерни предложения за водопропускливи настилки. Пример за това са и паркинг елементите от рециклирана пластмаса (HPDE), -плочки с „мрежеста“ структура специално за настилки на улиците. Тя позволява на тревата да расте и на водата да се оттича. Те също не позволяват високоскоростно движение на автомобили и са подходящи за настилка около училища и детски градини.

Зелените покриви

Зелените покриви са друга стратегия за естествено справяне с природните стихии. Те имат много предимства за стопаните на дома. Очевидната сред тях е красотата – някои покриви са същински цветни или билкови градини. Икономически ценен пък е изолационният им ефект. Зеленият покрив подобрява температурния комфорт в дома, като намалява горещината през лятото и задържа топлината през зимата.

По отношение на дъждовете зелените покриви имат свойството да поемат голяма част от дъждовната вода. Това, от една страна, се явява поливане за растенията, които виреят отгоре. От друга страна това свойство нерядко се явява целенасочено използван механизъм при системите за събиране и рециклиране на дъждовна вода. Самият торфен слой играе до голяма степен и роля на биологичен филтър за събраната дъждовна вода. Някои разработки за екологични къщи по света предвиждат именно такъв метод за събиране на вода, която след филтрацията се третира с UV светлина за дезинфекция и може да се ползва за пиене.

Особеност на зелените покриви е, че поради тежестта на мокрия торфен слой те осезаемо натоварват конструкцията на сградата. Това означава, че всеки зелен покрив трябва да е предварително проектиран като част от архитектурния план на къщата. Архитектите следва да имат грижата да предвидят допълнителното натоварване върху конструкцията.

Озеленяване

Озеленяването е отколешна зелена стратегия. Растителността има свойството да укрепва земята и по този начин играе антиерозионна роля. Не случайно склоновете около пътищата целенасочено се залесяват.

За никого не е тайна, че именно изсичането на горските масиви се оказа в основата на бедствието в кв. Аспарухово през юни.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*