Удивителен зелен покрив се извива върху университетска сграда в Сингапур

nanyang-green-roof-lead

Извиващ се зелен покрив се вие изящно върху Школата по изкуства, дизайн и медии при Технологичния университет – Нанянг. Това красиво съоръжение е проектирано от CPG Consultants с идеята да бъде „не-сграда“, какато казват те, и погледната от много места тя изглежда по-скоро като малка планина, отколкото като училище.

5-етажната сграда е сертифицирана – Green Mark Platinum – и имамножество енергоспестяващи функции. Според Green Mark, пространството за смесена употреба може да похвали с годишни икономии на енергия от около 119 134 кВтч, както и икономии на вода от 1171 куб.м. годишно. Във вътрешността на сградата общите части са минимално климатизирани,а баните се охлаждат от вентилатор. Има и система за събиране на дъждовна.

Отвътре озарено от дневна светлина пространство предлага множество приложения, включително офиси на учителите, лекционна зала, библиотека, учебни и научни области. В предната част на сградата има галерия, където студентите могат да показват свиите разработки.„Вътреливият“ дизайн на сградатя оставя една централна „долина“, отворена като едно ведро открито пространство, за да се измъкне човек от книгите за кратка почивка. Самият зелен покрив, който се вие като серпентина, може да бъде изкачван като планина – за по-приключенски настроените студенти – и тогава ракзрива за прекрасна гледка към кампуса на университета.

nanyang-green-roof-8 nanyang-green-roof-6 nanyang-green-roof-lead-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*