Вануату получава 4,3 млн. евро за вятърни турбини

При сигнал за циклон вятърните турбини се снишават и закрепят хоризонтално чрез въжета.

Европейската инвестиционна банка осигури дългосрочен заем в размер на 4,3 милиона евро за построяването на вятърна ферма във Вануату. Вятърният парк ще бъде изграден на остров Ефейт, на 12 километра западно от столицата Порт Вила. Капацитетът на фермата ще е 2,75 MW.

Това ще е първата вятърна ферма в архипелага Вануату и целта му е да посрещне нарастващия глад за енергия в страната. Надеждата на създателите му е той да се превърне в референтен проект за другите островни страни в Тихия океан, които са изправени пред специфични енергийни проблеми, типични за островните страни.

Самите вятърни турбини са конструирани така, че да могат да работят в условията на атмосферни циклони. Моделите са подбрани внимателно на база на сходни проекти в Нова Каледония, където начинът на проектиране на инсталираните турбини е доказал издръжливостта и надеждността на устройствата дори и в много сурови условия като циклона „Ерика“ през март 2003 г.

Така например тези вятърни турбини са два пъти по-леки от традиционните. Перките им имат само две витла, вместо три. Най-същественото е че при сигнал за наближаващ циклон те могат да се снишат и привържат към земята в хоризонтално положение, използвайки система от кабели и винтове.

Като част от проекта ще бъдат издигнати десет такива вятърни турбини, всяка с височина 55 метра. Финансирането за тях е в синхрон с политиката на ЕИБ да насърчава използването на възобновяеми енергийни източници с цел опазване на околната среда. Това е първият тихоокеански проект, финансиран от ЕИБ.

В момента само 25% от домакинствата в малката островна държава имат електрозахранване.

При сигнал за циклон вятърните турбини се снишават и закрепят хоризонтално чрез въжета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*