Защо винарите трябва да благодарят на винарките за своите работни места

Представете си дегустатора на вина, леко намъкнал нос в чаша с рубинено червено вино. Той раклаща чашата и вдишва аромата на виното – аа, да, открива нотки на касис и малина с израз на дълбока концентрация върху лицето си. Сега си представете как биха изглеждали лицата им, ако всички знаеха, че за тези аромати и вкусове основен принос имат винените мушици (винарки).

wine-400739_640
CC-1.0, wangchaonan

В началните етапи на процеса на производство на вино, естествено срещаща се из лозята мая започва да ферментира гроздето. Така постепенно го превръща в алкохол. Маята разчита на ферментацията за своя растеж и за да има енергия, но без крака и криле, за да се разпростира от грозде на грозде, тя си е изработила техника за „качване на автостоп“ – тя използва плодовите мушици, заради които произвежда прекрасен плодов аромат.

„Маята на виното, която в крайна сметка се изолира от природната среда, не произвежда разкошните благоуханни съединения по време на ферментацията, за да помогне на на винопроизводителя да печели награди“, обяснява Владимир Жиранек, професор по винарство (вина) в Университета на Аделаида. „Създаването на ароматни съединения отнема много енергия на маята, но стикулът й да го прави е привличането на плодовите мушици. Маята ги привлича с приятни плодови аромати като ягода и череша. Това са ароматите, които ние откриваме във виното.

barrel-5269_640
CC-1.0, LoggaWiggler

Процесът на привличане на плодовите мушици носи полза не само за маята – той е полезен и са замите винарки. Ферментиралото грозде е идеалната среда за яйцата на дрозофилите, а най-добре е, ако в тяи има и винена мая.

Мато Годарт от Школата по биологични науки в Университета в Оукланд, изучава въпроса. Той смята, че новите знания за взаимодействието между плодовите мухи и маята „ни помагат да разберем защо дрождите правят интересни аромати и отваря възможността за използване на мухите за намиране на нови дрожди“.

vintage-345311_640
CC-1.0, Pixalotte

Изследванията на Годарт ас установили, че ако плодовите мушици имат избор между множество различни видове дрожди, те носят 100 пъти повече от ароматната винена мая – тоест, миризмата имамного голямо значение.

Накратко – изглежда, че имаме сходни вкусове с насекомите – като се има предвид колко много пари правят професионалните дегустатори на вино за идентифицирането на аромати, за чието създаване са изиграли роли мушиците – винарки. Помислете и за това следващия път, когато си налеете чаша вино!

1 коментар

  1. Винаги съм знаел, че не случайно когато правя вино, прочесът е съпроводен с появата на винарките. Сега обаче разбрах повече за тях и те ще са на особена почит.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*