„Phoenix Valley“ със зелен покрив постигна най-високия еко-рейтинг в Китай

Австралийската архитектурна фирма studio505 завърши „Phoenix Valley“ – динамичен културен комплекс в Китай, финансиран от правителството и съдържащ театър, кино и салон на изкуствата. Постройката наскоро спечели най-високото отличие в областта на устойвичостта в Китай – рейтинг от 3 звезди. Спечелил конкурс за дизайн през 2009 г., проектът се състои от поредица от назъбени сгради с мозаечна фасада, съчетани с „пачуърк“ от зелени покриви. В допълнение към това 16-акровият комплекс се отличава с изобилие от екологични функции и е признат като новия културен център на Вуджин в област Чангжу.

Phoenix-Valley-by-studio505-7

Първоначално заданието изисквало отклоняването на съществуващ речен канал. От studio505 обаче решили да не го местят, а да го използват – те интегрирали водния път в плана за комплекса и то като активен елемент. Това решение създало възможност архитектите да разработят проект с „централна долина“ – зелен вътрешен двор с река, ограден от съседните сгради подобно на река между планинските склонове. Вътрешният двор осигурява тихо и спокойно кътче, далеч от оживения градски трафик, и също така служи като зона за циркулация между всички сгради.

Phoenix-Valley-by-studio505-11

Като ключов културен център „Phoenix Valley“ разполага с четири кина, зала за театър с капацитет 1000 места, 5-етажна художествена галерия, образователен център за до 4000 младежи, детска площадка, физкултурен салон за спорт и танци, магазинчета и заведения.

Phoenix-Valley-by-studio505-5

Устойчивите елементи на проекта започват със зелените покриви и вертикалните градини – зелени фасади, които помагат за пречистване на въздуха и изолиране на сградите. Освен тях сградите имат вградени фотоволтаични  панели и слънчеви колектори за топла вода. Използва се естествена вентилация за охлаждане, а за осветление – LED технология. Сградите са обединени и от система за управление на дъждовни води.

Phoenix-Valley-by-studio505-6 Phoenix-Valley-by-studio505-8 Phoenix-Valley-by-studio505-10  Phoenix-Valley-by-studio505-1  Phoenix-Valley-by-studio505-3 Phoenix-Valley-by-studio505-4

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*