Соларно захранвана хижа устоява на свирепите норвежки студове

Rabot-Tourist-Cabin-Jarmund-Vigsnaes-Arkitekter

Норвежката архитектурна фирма Jarmund / Vigsn?s Arkitekter (JVA) наскоро завърши построяването на дървена „кабина“ – вид хижа – която е готова да подслонява туристите от изключително тежките ветрове и бури. „Rabot Tourist Cabin“ се намира сред планините и ледниците вОкстиндан и е построена от плоскости от местно дърво. Поради изолираното си местоположение тя няма достъп до електропреносна мрежа; затова е енергийно-ефективна сграда, която генерира своя собствена енергия чрез слънцето.

„Rabot Tourist Cabin“ е кръстена на френския ледниколог и географ Чарлз Рабо, който старателно е проучвал планините в района. Тя се намира 1182 метра над морското равнище и е един от многото заслони, построени от Норвежката трекинг асоциация и пръснати из страната. С капацитет от около 30 легла, разпределени в седем спални, хижата разполага с две тоалетни, трапезария, мецанин с кухня отдолу, както и стаи за съхранение на храна и дърва за огрев.

Проектиран за екстремни метеорологични условия, този заслон е изградена от дебели, место добити и нарязани дъски от дърво, третирани с железен сулфат за постигането на сивкав отенък, наподобяващ естествено състаряване. И тъй като хижата е достъпна само пеш и със ски, архитектите са предвидили тя да генерира електричество чрез соларни панели за производство на електроенергия, а две ефективни дървени печки загряват пространството.

JarmundVigsnaes-Arkitekter-Energy-Efficient-Rabot-Tourist-Cabin-7 JarmundVigsnaes-Arkitekter-Energy-Efficient-Rabot-Tourist-Cabin-6 JarmundVigsnaes-Arkitekter-Energy-Efficient-Rabot-Tourist-Cabin-5 JarmundVigsnaes-Arkitekter-Energy-Efficient-Rabot-Tourist-Cabin-4 JarmundVigsnaes-Arkitekter-Energy-Efficient-Rabot-Tourist-Cabin-3 JarmundVigsnaes-Arkitekter-Energy-Efficient-Rabot-Tourist-Cabin-2

2 коментара

  1. Съгласен съм с Красимир Стефанов, не е нещо ново, просто една по-различна архитектура, която очевидно не може да се сравни с хижите в България!

  2. Заглавието е доста подвеждащо. При прочит на статията става ясно, че печки на дърва се борят със свирепите студове, а соларните панели осигуряват захранване за осветление и други нужди.
    Това между другото го има и в редица БГ хижи – без да се замислям – хижа Рай, хижа Левски, хижа Ехо са едни от многото захранвани от соларни панели и топлещи се на дърва.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*