Кристалинните силициеви панели ще доминират пазара в идните 5 години

X-Si остава предпочитаната технология, що се касае до фотоволтаичните системи, според нов доклад от Lux Research. Кристалният силиций ще доминират на пазара на слънчеви панели до 2019 г., въпреки че има и други технологии за фотоволтаични модули, които имат потенциала да се развият силно в бъдеще.

solar_panel_SXC_HU

Аализаторите публикуваха своята прогноза в анализ, който прогнозира, че глобалният соларен пазар ще надмине 65 GW до 2019 г. Според него, Северна и Южна Америка се очаква да бъдат най-бързо растящият регион в света.

Технологиите, които ще сеопитват да конкурират кристалинните силициеви разработки в скоро време, включват панелите на база медно-иридиево-гаилев диселенид (CIGS), медно-цинков тинков сулфид (CZTS), кадмиев телурид (CdTe) и тънките, гъвкави панели от епитаксиален силиций (epi-Si), които имат потенциала да станат големи „заплахи“ за доминантната позиция на X-Si в бъдеще.

Kristalinnite силициеви панелис пазарен дял от 84,6% ще нараснат от 31,6 GWp през 2013 г. до 55,7 GWp през 2019 г. Това означава нарастване с 8,45% средногодишен ръст. CdTe и CIGS ще бъдат на второ място – в периода до 2019 г. те ще отбележат увеличение до 4,8 GWp и 4,2 GWp съответно.

1 коментар

  1. Въпроса е коя технология има най-малък въглероден отпечатък

    Някъде четох ,че учените са направили фотоволтаик с 1% КПД но с 50-60 пъти по-малък отпечатък – има място на Земята ако да са с 1% КПД

    Истината е енергията която се влага за производство и ПРЕДИ ВСИЧКО за рециклиране да е по-малко и най-важното е да са екологични тоест ако може да се разграждат във вряла вода без токсични отпадъци

    Останалото е ала-бала

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*