И в Калифорния бизнесът се наежи срещу забраните за найлоновите торбички

Перспективите да се въведе забрана за найлоновите торбички за еднократка употреба в Калифорния помръкнаха, тъй като три гласа не достигнаха на законодателната инициатива да получи зелена светлина. Причината – силна опозиция от страна на производителите на пликчета.

Редица градове в Калифорния и вече обявиха за незаконно хранителните магазини да опаковат покупките на потребителите в найлончета. Но на щатско ниво подкрепата не е силна. Причината е в противопоставянето от страна на производителите на пликовете. Забраната в Калифорния, ако изобщо някога получи одобрение, ще е първата подобна мярка в щата.

oranges-92634_1280
CC-1.0 Susbany

Предложението бе внесено от сенатора-демократ Алекс Падиля. Той подкрепи подобен законопроект през миналата година, на който също не достигнаха три гласа.

Мярката ще забрани на хранителните магазини да раздават пликчета за за еднократна употреба за хранителните стоки при покупка. Той ще осигури пари за местните компании за найлонови торбички, за да могат да модернизират производството си и да правят само по-тежките, но по-здрави торби за многократна употреба, които клиентите биха могли да си купуват.

Еколозите отдавна настояват за забрана на найлоновите торбички, които са по-евтини за супермаркетите в сравнение с хартиените торби, но създават планини от боклук, който не се разгражда и трудно се рециклира. Тъй като щатът е близо до океана, много от този боклук отива във водата и трови морските обитатели.

След поражението миналата година Падиля бе спечелил подкрепата на някои метни производители на торбички, благодарение на обещанието за финансиране на модернизацията. Но през последните месеци някои чуждестранни производители се заеха да водят борба срещу законопроекта. Те дори пускат телевизионни реклами, насочени срещу Падила.

Кати Браун, генерален мениджър на фирма за найлонови торбичка от Хънтингтън Парк, казва, че законопроектът ще доведе до съкращения в компании като нейната. Профсъюзите също излязоха на протест срещу законопроекта през последните дни.

Средно над 10 милиарда найлонови торбички се използват в Калифорния всяка година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*