Еколозите зоват за облекчаване на ВЕИ инсталациите за домакинствата

Форумът „Зелена енергия за моя дом, бизнес и община“ събра представители на общини, ВЕИ асоциации, неправителствени организации на борда на кораба на „Грийнпийс“ Rainbow Warrior.

res-res

„Страната ни има огромен неизползван потенциал – слънце, вятър, биомаса, геотермална енергия. Но този потенциал все още не достъпен за хората. Развитието на ВЕИ-сектора в страната ни трябва да продължи в посока малки децентрализирани ВЕИ мощности (до 30 кВ), които да се въвеждат на ниво домакинство и община. Необходими са административни и законови промени, които да намалят бюрократичното бреме пред инсталирането на такива мощности“ – коментира Теодора Стоянова от „Гриийнпийс“ – България.

Децентрализираното производство на енергия от възобновяеми енергийни източници представлява приложима и достъпна алтернатива, която ще позволи на малките консуматори на енергия (домакинства, ферми, общински сгради) да произвеждат чиста енергия и да увеличат енергийната си независимост.

1 коментар

  1. Евала, че някой за пръв път споменава и геотермалната енергия. Последната има много голям потенциял, дори и в България. Следва обаче да се обърне внимание и на системите, използващи студения термоядрен синтез (Напрактика, процесът няма нищо общо с термоядрена реакция, просто така е наречен от тези, които за пръв път са го наблюдавали. Демек е абсолютно безвреден). Идеята е да се разработи едно „куфарче“, което струва до 500 долара и на две години да се обслужва за около 10 долара (***************). Вързваш това куфарче към ел. таблото на даден апартамент и забравяш за електроснабдяване и топлоснабдяване. Нищо не се споменава и за българските експерименти със сероводорода от Черно море.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*