Фалшива тревога: Няма недостиг на соларни панели

Водещите фотоволтаични проиаводители работят по разширяването си на пазара и пазарите продължават да растат. Разширенията на производствените капацитети показват, че няма да има недостиг на предлагането през следващата година, казва Стефан де Хаан от IHS.

Дали наистина соларната индустрия е изправена пред задаваща се глобална криза заради недостиг на модули? Отговорът е не, казва де Хаан, анализатор на осларните пазари в IHS Technology.

solar-cells-191686_640

Той отрече слуховете, които се тиражират от известно време, че са изчерпани доставките на соларни модули по целия свят и от пренасищане се стига до недостиг.

Пред специализираното издание PV Magazine де Хаан заяви, че макар да е цитиран в подобни твърдения, впечатлението, създадено от подобни публикации, е погрешно. Ако трябва да сме коректни, казва де Хаан, пренасищането на пазара със сигурност вече е свършило и вече няма огромен свръхкапацитет.

„Въпреки това ние не виждаме да се задава недостиг. Настоящите мощности са достатъчни, за да обслужат пазара през 2014 с очакваните 45,5 GW, което е прогнозата в нашия най-вероятен сценарий,“ заяви де Хаан. „Така че през 2014 г. пазарът ще е доста балансиран. Исталациите продължават да нарастват, няма големи увеличения на капацитетите през капацитета миналата година и всичко това помогна бездната между търсенето и предлагането да се затвори“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*