„Велосипедната змия“: как се прави вело-инфраструктура в града на колелетата

„Велосипедната змия“ е мост, който криволичи из един квартал на Копенхаген, осигурявайки безопасна и приятна алтернатива за велосипедистите на града. Неговото построяване е още един образец за това как се прави вело-инфраструктура далновидно и предвидливо.

24677_4_Cykelslangen4

Екипът на „DISSING+WEITLING with Ramb?ll“ получил възложение от Община Копенхаген да изготви и представи алтернативно трасе за велосипедистите от зоната Хавнехолмен, които до този момент са били принудени да носят своите колелета нагоре и надолу по пешеходен мост с две стълбища, за да могат да продължат пътуването си. А в Копенхаген доста хора карат велосипеди, което значи, че стълбите са проблем за мнозина.

Проектантите решили да отидат малко отвъд изискването на възложителя и разгледали целия регион. Те открили редица времеемки и понякога опасни препятствия за 12 500-те колоездачи, които минават край този канал всеки ден. Навярно поне един човек в екипа на проектантската фирма е също велосипедист, защото решението им е просто перфектно за колоездачите.

Екипът решил да разработи дълъг мост с лек наклон, криволичещ покрай търговския център Фискетоверт. Това решение има по-малък наклон от поисканата от общината рампа. Така обаче то дава на велосипедистите възможност да се насладят на по-спокойно каране.

С 200 м. дължина на 30-метровата си рампа ярко-оранжевият мост е лесно разпознаваме и знаков за района. Неговата стоманена рамка е лека и елегантна. Леки и фини са и неговите гладки извивки, извиващи се като змия над водата, което родило и името „Велосипедната змия“.

24677_5_Cykelslangen5-1 24677_5_Cykelslangen5 24677_6_Cykelslangen7 24677_3_Cykelslangen7 24677_4_Cykelslangen4-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*