Слънцезащитните кремове тровят морската екосистема

Плаж в Майорка, Испания. Шарени кърпи са наредени на плажа и децата си играят в пясъка. Миризма на сол и слънцезащитни кремове изпълва въздуха.

Това са малка част от туристите, които се тълпят край Средиземно море всяка година – най-популярната туристическа дестинация в света, според Световната организация по туризъм към ООН. През 2013 г. повече от 202 милиона туристи са пристигнали в региона, много от тях се опрекарали повечето време на плажовете. Този брой се очаква да нараства с по още 3 милиона годишно до 2030 година.

beach-420173_1280
Cc-1.0, Jade0626

При толкова много гола плът, лъснала срещу слънцето, не е чудно, че туристите се мажат обилно с плажно масло. Но едно ново проучване е установило, че много от тези слънцезащитни кремове образуват водороден пероксид в океана, докато поглъщат ултравиолетовите лъчи.

Да, водородният пероксид е кислородна вода и тя е полезна за промиване на рани. Но това вещество може да унищожи или увреди фитопланктона, а ако фитопланктонът е в беда, това може да рефлектира върху цялата морска хранителна верига – толкова много животни (от китове на скариди) разчитат на фитопланктона като източник на храна!

„Използването на слънцезащитни продукти е доказано най-ефективният метод за предотвратяване на голям брой заболявания на кожата,“ казва Дейвид Санчес Килез, един от водещите автори на изследването. „Но поради своя химичен състав те не са никак екологични. В действителност досегашните проучвания сочат, че тези мазила трябва да бъдат обозначени като вещества, опасни за околната среда“.

Не си даваме сметка за това, че когато хората отиват да се топнат във водата, около 4000 до 6000 метрични тона слънцезащитни вещества се освобождават в океана – всяка година. Океанът е огромен, но 4000-6000 метрични тона е значително количество. И не е в помощ на природата това, чепазарътна продукти за слънцезащитни продукти нараства с по около 7 процента годишно през последните 5 години.

При лабораторни тестове Санчес Килес и колегата му Антонио Товар-Санчес са установили, че след 22 часа престой във водата един грам слънцезащитни продукти в един литър морска вода произвежда около 46 пъти повече водороден прекис от морската вода, в която няма слънцезащитен крем.

Има и още един тревожен факт: наночастиците титаниев диоксид (има го в много слънцезащитни мазила) не се разтварят във водата и могат да се натрупват в океана, където непрекъснато ще образуват водороден пероксид. А тъйкато са твърде малки (както подсказва и името им), те биха могли и да бъдат погълнати от червеите и морските звезди, които живеят на дъното на океана.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*