Германия коригира 200 000 PV инсталации, за да отговарят на изискването “50 Hz”

Агенцията за възобновяеми енергийни източници в Германия съобщи, че около половината от всички фотоволтаични инсталации в страната са били модернизирани съгласно въведената през 2012 г. мярка, известна като „50 Hz”. Общо около 400 000 фотоволтаични системи са засегнати от правилото за 50.2 Hz.

След леко забавяне около половината от всички слънчеви инсталации, засегнати от проблема с „50 Hz“, вече са модернизирани.

solar-cells-59792_640

Мярката „50 Hz“ бе наложена след ускореното разгръщане на фотоволтаичните инсталации в цялата страна. Голяма част от съществуващите фотоволтаични мощности първоначално бяха проектирани да се изключат, ако честотата в електрическата мрежа нарасне до 50.2 Hz. Това може да се случи като резултат от излишък на енергия в системата. При наличието на голямо количество PV мощности в Германия, едновременно изключващи се при достигане на въпросната честота, фотоволтаичните системи в страната биха могли да предизвикат сериозни смущения на мрежата.

Ето защо правителството въведе през 201 г. мярка, с кяото зналожи нови честотни настройки за новите и съществуващите фотоволтаични инсталации. Това обаче наложи преоборудване на стотици хиляди инсталации.

Първоначално около 90 000 инсталации, вариращи между 30 кВт и 100 кВт, трябваше да бъдат модернизирани до май. Но, според Агенцията за възобновяеми енергийни източници, полученото закъснение е резултат от големия брой участници в корекциите – мрежови оператори, собственици на системи, инсталатори и производители на инвертори.

„Модернизирането на по-големите слънчеви енергийни системи в страната гарантира стабилността на мрежата и високото качество на енергийните доставки в Германия днес и в бъдеще“, каза Филип Воорер, изпълнителен директор на Агенцията за възобновяеми енергийни източници.

По-малките фотоволтаични системи с мощност 10 кВт или по-малко са освободени от мярката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*