Зареждане на батерията на телефона с… музика?! Може

Огромен брой изследователски екипи по света се опитват да изградят алтернативни източници на енергия за мобилните ни телефони и всякаква друга преносима електроника. Един възможен вариант е да си носим преносима вятърна турбина. Можем и да го включим към пейка за соларно зареждане. Но има и по-добри идеи.Учени от университета „Куин Мери“ в Лондон са създали прототипен панел, който позволява зареждане на мобилен телефон от разстояние чрез вибрациите на звуците от околната среда като например музика или разговор по време на вечеря.

woman-410320_640

Изследователите наричат устройството „наногенератор“. Това е плоска пластмасова плоча, която се напръсква като спрей и формира лист от миниатюрни „пръчици“ от цинков оксид. Те генерират електроенергия, когато бъдат смачкани или обтегнати – а това им се случва постоянно в присъствието на на ежедневия фонов шум.

Групата учени е надградила успеха на едно предишно изследване, което е установило, че слънчевите клетки стават по-ефективни, когато са изложени на акустични вибрации, особено високите пискливи тонове на поп музиката. Е, в настоящия случай не става дума за соларни компоненти, но се разчита на същия принцип – пиезоелектричното генериране на енергия.

Изследователският екип е работил в партньорство с Nokia и казва, че тези листове могат да се произвеждат евтино и да произвеждат електричество с напрежение 5 волта – същото като повечето зарядни устройства за телефони, които се включват в контакта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*