В Стокхолм McDonalds продава бургери срещу кенове

McDonalds-Stockholm-Cans-for-Burgers

DDB-Mcdonalds-Can-Currency1Една нова програма в McDonalds в Стокхолм предвижда веригата за бързо хранене да приема нов вид „валута“ – рециклирани кенове – в замяна на храна. Насочена към безкрайните фестивали в града, програмата има за цел да провокира младите посетителите на фестивали да започнат да почистват огромните количества кенове от бира и газирана вода, които остават из града след фестивалите.

Въпреки, че McDonalds не се слави като екологична компания, планът „кенове за бургери“ е умен модел, който и други фирми биха могли да въведат в своята практика. Навсякъде около Стокхолм McDonalds е разлепила уникални реклами за новия си „тарифен план“. Те обаче са нещоповече от плакати: рекламите представляват кутии, от които човек може да си вземе торбичка за събиране на кенове. Потребителите трябва само да дръпнат „дъното“ на плаката и да вземат плик, за да тръгнат да събират кенове.

Логиката зад новата програма е семпла – предполага се, че децата, които отиват на фестивал, вече са похарчили парите си за билети, напитки и тениски. а след дълъг ден на танцуване с музика и хиляди други фенове, те ще бъдат гладни. Удобно поставените кутии с торби дават на тези младежи лесни инструкции – просто да напълнят торбата с празни кенове, събрани от земята, и да ги донесат в McDonalds, за да си купят бургери. 10 кутии осигуряват един хамбургер или чийзбургер, а 40 кутии – един „Биг Мак“.

Такива програми могат да бъдат доста успешни в много общества, предлагайки проста и изгодна сделка – почистване срещу храна. Остава веригата ресторанти да започне да предлага малко по-здравословни и по-устойчиви храни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*