Mitsubishi и исландската Reykjavik Energy замислят геотермални проекти

Събитията в Исландия ни подсказват каква огромна енергия се крие в земята под краката ни, ала ние не я използваме – това заяви Ангел Семерджиев от Европейския съвет за геотермална енергия по време на шестия международен конгрес за ЕЕ и ВЕИ за Югоизточна Европа. Но не всички избягват да я използват.

Японската Mitsubishi Heavy Industries и исландската Reykjavik Energy избраха именно настоящия момент, за да обявят, че съвместно ще разработват проекти за геотермална енергия, особено в Африка, Латинска Америка и Азия. Mitsubishi, най-големият в света производител на оборудване за геотермална енергия, и Reykjavik Energy, която е оператор на няколко геотермални източника, се надяват да комплектоват продуктите си и да ги маркетират успешно из развиващите се страни.

Двете компании също така възнамеряват да разработват ново, възобновяемо синтетично гориво в Исландия. То се произвежда чрез използването на въглероден двуокис и вода, според Ичиро Фукуе, старши изпълнителен вицепрезидент на Mitsubishi Heavy.

Слабо развитите страни традиционни имат трудности с използването на геотермалните ресурси, защото трудно координират намирането на отделни фирми за намиране на места за проектите, за изграждане на технологичните съоръжения и за управление на операциите в съответните централи. Обединявайки се, двете фирми ще предложат всичко накуп: намиране на места, изкопна дейност, конструиране на съоръженията, както и осигуряване на оперативно ноу-хау. Reykjavik Energy ще се грижи за това да намира страни и конкретни региони, където има смисъл да се стартират геотермални проекти. Mitsubishi пък ще осигурява оборудване и технологични инструменти за стартирането на проектите.

Няколко страни вече са заявили интерес към офертата на обединението – например Индонезия и Филипините.

Mitsubishi Heavy Industries и Reykjavik Energy имат дълга история на партньорство, която датира от 1978 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*