Скали насред пустиня се местят сами: загадката бе разгадана

Sailing-rocks-mystery-solved

В САЩ, в така наречената Мъртва долина, има няколко скали, които от години озадачават учените и местните жители: те мистериозно се местят, без някой да ги е докосвал дори. Но най-стряскащото е, че скалите се движат тогава, когато никой не ги гледа. Някой обаче най-накрая е „хванал в крачка“ камъните и ето, че сега вече се знае какво ги кара да се местят. Трима учени са поставили GPS-устройства върху скалите и са проследили движението им по „Racetrack Playa“. С много търпение те открили, че комбинация от вода, лед, вятър и някои други обстоятелства карат камъните да се движат.

От време на време малки наводнения в „Racetrack Playa“ в Мъртвата долина заливат дъното на долината с няколко сантиметра вода. Когато водата замръзне, тя създава тънък слой лед около камъните. Ако слънцето грее на следващия ден, това създава пукнатини в леда. Ако към това се добави и някой порив на вятъра с поне 16 км/ч., ето, че скалите „тръгват“.

Учените са проследили как около 60 камъка в долината са започнали да „припкат“ наоколо в продължение на няколко дни. Някои от скалите са пропътували по 60 метра, въпреки че се подместват само за по няколко секунди. Един камък-„приключенец“ обаче е пътувал непрекъснато в продължение на цели а 16 минути.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*