Правят дизел от захар

Компания за производство на биогорив на име Amyris Biotechnologies обяви тази седмица намеренията си да набере финансиране в размер на $100 милиона като част от плановете си да се разгърне на световния пазар. Набирането ще стане чрез предлагане на акции на фирмата на фондовата борса.

Amyris използва захарна тръстика за производството на етанол, различни химически продукти, сред които и дизелово гориво. Компанията борави с микро-организми (мая), които консумират захар и произвеждат желания продукт – дизел, самолетно гориво или други химически продукти.

Основателните на компанията не за първи път са в търсене на финансови ресурси. Всъщност първоначално те получили грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ за използването на техния процес за производството на лекарство против малария. Едва след това с финансиране от рисковия фонд на популярния инвеститор Хошла и няколко други инвеститори компанията е разработила система, при която чрез същия процес да се произвежда и биогориво.

Основното предимство на биодизела от захар е, че може да замени съществуващите горива на петролна база относително лесно, използвайки съществуващата инфраструктура за горива.

Стратегията на Amyris за изграждане на „рафинерия“ за биогориво е свързана с партньорство с бразилската фирма за обработка на захарна тръстика Grupo Sao Martinho. С нейна помощ американската фирма планира да стартира завод, чието изграждане ще коства 80 до 100 милиона долара, според IPO-проспекта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*